Коледж – вищий рівень професійної освіти




Як ви яхту назвете, так вона і попливе!
Пісня з м/ф «Пригоди капітана Врунгеля»
Згадки про судно під назвою «Победа» і нехитрий сюжет цього мультфільму приходять самі собою, коли починаєш аналізувати, як слово впливає на свідомість людини.
За останні 25 років з’явилося стільки нових слів, що можна створювати сучасний глосарій – це також нове слово. Здебільшого вони іншомовного походження – приємні на слух, мають інколи подвійне трактування, їх швидко підхоплюють у суспільстві.
Кошерне, кошерний, кошерному – ще деякий час тому це слово мало кому було відоме, а сьогодні воно звучить з вуст політиків, висвітлюється на бігбордах, його широко використовують під час спілкування пересічні громадяни. І мало кого цікавить його історичне походження і біблійне визначення.
Водночас є слова, значення яких було важливим для певного часу, але до яких вже не хочеться повертатися, а тим більше використовувати. Я не кажу про слова політичного змісту – це історія і до неї необхідно обережно ставитися.
Є слова, які ще використовують в буденному житті, професійній літературі, хоча вони відображають те, чого вже немає, або їх зміст так змінено, що використовувати їх не просто недоцільно, а навіть дещо некоректно.
Молодший спеціаліст – визначення, яким ми користуємося з далеких 90-х. Коли його вводили, саме словосполучення вже тоді викликало сумніви – старший, молодший, менший, більший. Але був у вищій освіті спеціаліст і іншого слова не знайшли, щоб визначити нижчий рівень підготовки у вищій освіті. Подібного за змістом серед слів іншомовного походження знайти так і не вдалося.
Вже немає у вищій освіті спеціаліста. Напевно, мають відбутися зміни з терміном рівня нижчого. Молодший бакалавр. А чому б і ні? Визначення, яке з’явилося завдяки новому Закону України «Про вищу освіту», але не запрацювало через низку причин, однією з яких є кількість годин, які було відведено на його підготовку.
Поступово відбувається трансформація технікумів у коледжі. Необхідно відверто визнати, що технікум як поняття вже стало рудиментом початкового періоду радянської професійної освіти далеких 30-х років. Але сьогодні, говорячи про навчальні заклади, які займаються підготовкою молодшого спеціаліста, ми змушені використовувати поняття «технікуми» і «коледжі». А що вже говорити про медичні, педагогічні училища.
Хоча 10 років тому вже приймалося рішення щодо єдиного визначення навчальних закладів цього рівня підготовки – «коледжі». Проводимо глобальні реформи і водночас залишаємо певні невідповідності у законах і нормативних актах. Як слушно сказав один з відомих англійських філософів Френсіс Бекон: «Слово ґвалтує розум». Це все наші освітянські авгієві стайні.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ФАХОВА ПЕРЕДВИЩА ОСВІТА. ГАРМОНІЗАЦІЯ РИНКУ ОСВІТЯНСЬКИХ ПОСЛУГ ТА РИНКУ ПРАЦІ

Значення освіти переоцінити дуже важко

Про закон «Про фахову передвищу освіту»