Стадність у питанні вищої освіти



«Всё включено» – інтригуюча російськомовна фраза, яка ввійшла в наш побут і сприймається як можливість за доступні кошти отримати наперед визначені блага. Це не тільки про відпочинок в Турції, Єгипті.
Як не дивно, саме так вищу освіту сприймають як батьки, так і потенційні студенти. Бажаний ключик від щасливого майбутнього.
Скільки б не говорили, що вигідніше отримати будь-якусь робітничу професію, затративши при цьому менше грошей і часу на навчання, простіше влаштуватись на роботу, мати більш ніж пристойну заробітну плату, все одно омріяною залишається вона – ВИЩА ОСВІТА.
Генетична пам'ять? А можливо, якась, вибачте, стадність. Безумовно. І це також. Звичайно, що пріоритетними залишаються юридичний, медичний, економічний напрямок.
Ще 20 років тому молода людина часто вступала до університету за четвертої або п’ятої спроби. І це нікого не дивувало. Сьогодні ж рідко хто робить повторну. Не пройшов в цей університет, на цю спеціальність – зарахують в інший і на іншу спеціальність. Хочеш мати вищу освіту – здобувай.
Наявність двох – трьох вищих освіт також не в дивину. Правда, це вже сприймається не як досягнення, а навпаки.
Те, що суспільство активно відгукнулось на підвищення прохідного балу в медичні навчальні заклади – закономірно. Одні хочуть, щоб бал взагалі був якомога нижчий, інші вбачають необхідність звуження вищої освіти.
Можна робити посилання на досвід організації прийому до навчальних закладів за кордоном. Він, безумовно, заслуговує на увагу, але те, що в нас запроваджено ЗНО і воно діє тривалий час – це вже успіх. Альтернативи поки що немає. Інша справа, як його вдосконалювати? Знижуючи бал для абітурієнтів, навіть якщо ми говоримо про набір на контрактну форму навчання, ми тим самим опускаємо з самого початку рівень вищої освіти.
А взагалі людині необхідно впродовж всього професійного життя доводити, що ти достойний того диплома, який отримав, а не диплом повинен показувати твої інтелектульні та професійні здібності. «Кроме высшего образования нужно иметь хотя бы среднее соображение и, как минимум, начальное воспитание». Марк Цукерберг, Генри Форд, Джон Рокфеллер так і не отримали вищої освіти, але це не завадило їм досягти високих результатів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ФАХОВА ПЕРЕДВИЩА ОСВІТА. ГАРМОНІЗАЦІЯ РИНКУ ОСВІТЯНСЬКИХ ПОСЛУГ ТА РИНКУ ПРАЦІ

Значення освіти переоцінити дуже важко

Про закон «Про фахову передвищу освіту»